Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

12 років з конфіскацією майна: проголошено вирок громадянину України за обвинуваченням у здійсненні колабораційної діяльності

02 травня 2024, 10:12

На початку вересня 2023 року з Лівобережної окружної прокуратури Донецької області до Дзержинського міського суду Донецької області надійшов обвинувальний акт відносно особи – громадянина України, дії якого були кваліфіковані за частиною 2 статті 110 Кримінального кодексу України, як вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб, та за частиною 2 статті 28, частиною 5 статті 111-1 Кримінального кодексу України, як участь в організації незаконного референдуму на тимчасово окупованій території, за попередньою змовою групою осіб.

Згідно з матеріалами кримінальної справи, громадянин України, усвідомлюючи свої дії, був обраний на так званих «виборах до народної ради ДНР» так званим «депутатом народної ради ДНР».

В подальшому обвинувачений приймав участь у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України, за попередньою змовою групою осіб, а також у організації незаконного референдуму, який відбувався наприкінці вересня 2022 року на тимчасово окупованій території, за попередньою змовою групою осіб.

Стороною обвинувачення та судом вживалися достатні заходи щодо дотримання прав обвинуваченого на захист та доступ до правосуддя, з урахуванням здійснення спеціального досудового розслідування та спеціального судового провадження.

Водночас обвинувачений відмовився від здійснення свого права предстати перед українським судом, про що свідчать його дії, пов’язані з ухиленням від кримінальної відповідальності.

На підставі вищевикладеного, зазначена особа не була допитана судом в якості обвинуваченого по суті пред'явленого йому обвинувачення.

Таким чином, розглянувши кримінальне провадження в межах висунутого обвинувачення, оцінивши досліджені у судовому засіданні докази з точки зору належності, допустимості, достовірності, а їх сукупність - з точки зору достатності та взаємозв’язку, суд прийшов до висновку, що обвинувачений винуватий у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 110, частиною 2 статті 28, частиною 5 статті 111-1 Кримінального кодексу України.

У зв’язку з чим суд призначив йому покарання у виді позбавлення волі строком на 12 років, з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування, пов’язаних із наданням публічних послуг, виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 15 років, з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.