Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про виконання рекомендацій Європейської Комісії йшлося під час зустрічі у Вищій раді правосуддя

19 квітня 2024, 15:35

Представники Європейської Комісії та Представництва Європейського Союзу в Україні провели зустріч із Головою Вищої ради правосуддя Григорієм Усиком та членами Ради. Обговорювалися аспекти функціонування судової системи в Україні, питання реалізації плану заходів із виконання рекомендацій Європейської Комісії, представлені у Звіті про прогрес України в рамках Пакета розширення Європейського Союзу 2023 року.

Григорій Усик зазначив, що Вища рада правосуддя є відповідальною за виконання низки рекомендацій Європейської Комісії, зокрема стосовно створення служби дисциплінарних інспекторів за результатами прозорого конкурсного відбору, відновлення здійснення дисциплінарних проваджень щодо суддів, а також пріоритетності розгляду службою дисциплінарних інспекторів дисциплінарних скарг.

Голова ВРП, зокрема, поінформував, що з 1 січня 2024 року дотепер надійшло 2608 дисциплінарних скарг щодо суддів, а також нагадав, що з моменту відновлення дисциплінарної функції ВРП (1 листопада 2023 року) було розподілено 14 004 скарги.

Відповідно до статистичних даних із 1 січня до 14 квітня 2024 року Дисциплінарними палатами ВРП розглянуто 3290 дисциплінарних скарг. За цей період відкрито 107 дисциплінарних справ, притягнуто до відповідальності 47 суддів.

Крім цього, очільник ВРП повідомив делегації про проведення конкурсу на зайняття посад керівника служби дисциплінарних інспекторів, його заступника та дисциплінарних інспекторів. Після формування цієї Служби ВРП передасть їй усі нерозглянуті дисциплінарні скарги.

Григорій Усик загострив увагу на питанні подолання дефіциту суддівських кадрів.

«Наразі спостерігається тенденція відтоку суддівських кадрів, судді звільняються у відставку. До дефіциту 2000 суддів, який був до відновлення діяльності ВРП і ВККСУ, додалися ще вакансії – у 2023 році звільнено у відставку 325 суддів, з початку 2024 року у відставку звільнено 83 судді. Звільняються не лише судді, які досягли граничного віку, а й віком 50 років – найбільш досвідчені. З моменту відновлення роботи ВРП і ВККСУ Президенту України внесено 102 подання про призначення кандидатів на посади суддів, тобто це лише чверть від кількості тих, які звільнилися», – зазначив Голова ВРП.

Він розповів про складнощі, з якими стикаються суди під час воєнного стану, окреслив плани роботи, зокрема щодо відновлення мережі судів, цифровізації судової системи тощо.

Член ВРП Олександр Сасевич, який очолює робочу групу з розроблення Єдиних показників для оцінки доброчесності та професійної етики судді (кандидата на посаду судді), зазначив, що питання доброчесності на сьогодні є головним елементом критики судової влади. До складу робочої групи увійшли члени ВРП, представники ВККСУ, Ради суддів України, Громадської ради доброчесності, а також міжнародні партнери з питань розбудови судової влади.

Олександр Сасевич розповів, що при розробці критеріїв доброчесності враховуються, зокрема, висновки ЄСПЛ у справах, де заявниками є судді.

Він висловив упевненість, що робоча група досягне результату, який дасть відповідь на запит суспільства, і ця відповідь буде в рамках закону, в рамках практики ЄСПЛ та стане складовою виконання зобов’язань України перед Радою Європи.

Член ВРП Інна Плахтій під час обговорення питання щодо проведення конкурсних процедур на зайняття посад керівників судових установ зазначила, що дуже бажаною та очікуваною є допомога міжнародних експертів у формуванні запитань і завдань для виявлення топменеджерських здібностей у кандидатів на такі посади.

Менеджер сектору з питань правосуддя та боротьби з корупцією Представництва ЄС в Україні Албан Біосса запевнив, що міжнародні проєкти працюють саме для того, щоб надавати допомогу в таких питаннях.

Керівник відділу з питань верховенства права, боротьби з шахрайством та управління фінансами Генерального директорату з питань політики сусідства та переговорів з розширення Європейської Комісії Вольфганг Нозар подякував за комплексну презентацію та запевнив у готовності підтримувати судову систему України та надавати допомогу.

Спеціаліст із питань політики, верховенства права, боротьби з шахрайством та управління фінансами Генерального директорату з питань політики сусідства та переговорів з розширення Європейської Комісії Манфредас Лімантас позитивно відзначив роботу ВРП та висловив упевненість, що судова система України надаватиме допомогу громадянам і бізнесу за високими стандартами, як це відбувається в ЄС.

На завершення зустрічі Григорій Усик зазначив про важливість підтримки міжнародних партнерів і висловив сподівання на подальшу співпрацю, оскільки українська судова система працює в надскладних умовах, але водночас готова долати виклики, надавати якісні судові послуги.

У зустрічі взяли участь також члени ВРП Алла КотелевецьЮлія БоковаОльга Попікова, керівник секретаріату ВРП Михайло Шумило.

З боку міжнародної делегації були також представниця Генерального директорату з питань політики сусідства та переговорів з розширення Європейської Комісії Кертту Мегер, Радник політичного відділу Представництва ЄС в Україні Марта Хесяк.

Переглянути галерею

Вища рада правосуддя